Publicerad den

Hitta släktningar i USA

Majoriteten av svenska familjer har släktingar som emigrerat till Nordamerika. Många har säkert undrat vad som hände med emigranterna men vet inte riktigt var man ska börja. Under senare år har det blivit enklare att leta rätt på släktingar i Amerika och med lite tur kanske du kommer att upptäcka en massa nya familjemedlemmar som du inte visste fanns.

Börja först i svenska arkiv

En bra början är att tala med äldre släktingar i familjen och ta reda på om de vet mer om släktingarna som emigrerade. Kanske någon har sparat brev eller fotografier. När du har alla ledtrådar som du behöver kan du gå till svenska arkiv. Kyrkböckerna är ett bra ställe att börja på. Du kan få tillgång till den svenska kyrkobokföringen på flera olika släkforskningssajter som Riksarkivets digitala forskarsal sok.riksarkivet.se (gratis), mormonernas familysearch.org (gratis) samt ancestry.se och arkivdigital.se (betaltjänster). Husförhörs- och utflyttningslängder innehåller information om när emigrationen skedde. Dessa är relativt enkla att söka eftersom det mesta är namnindexerat. Dessutom finns emigrationsportalen Emiweb.se (betaltjänst) med olika emigrantdatabaser som baseras på bland annat kyrkböcker samt Statistiska Centralbyråns (SCB) arkiv. Bouppteckningar är också en bra källa eftersom när emigranternas gamla föräldrar dog (i Sverige) fick deras barn i USA ärva och kan finnas med i bouppteckningen.

En rolig sysselsättning för seniorer

Släktforskning är en rolig sysselsättning för seniorer och pensionärer. Vad är mer spännande än att hitta bortglömda släktingar i Amerika, något som säkerligen hela familjen kommer att uppskatta. En annan sak som många seniorer uppskattar är Seniordeal som ger fina seniorrabatter till allt möjligt. Som medlem, vilket är helt kostnadsfritt, kommer du att få tillgång till hundratals senior- och pensionärsrabatter. Du kan till exempel få seniorrabatt på bad- och sol eller weekend resor med AirTours, bussresor, mobilabonnemang och mycket mer.

Seniordeal har som mål att tillhandahålla de allra bästa erbjudanden och rabatter som finns idag och har samlat dom på sin hemsida. Genom nära samarbeten med företag inom flera olika branscher förbättrar dom ständigt utbudet av seniorrabatter samt pensionärsrabatter för sina medlemmar. Enda kravet är att du måste vara 55 år eller äldre för att bli medlem. Efter en enkel registrering kan du börja ta del av alla fina erbjudanden och seniorrabatter.

Vart tog släktingarna vägen i Amerika?

För att kunna hitta släktingar i USA bör du börja med att söka i de amerikanska folkräkningarna. Dom får du tillgång till på sajter som familysearch.org eller findmypast.com (gratis) samt på My Heritage och Ancestry (betaltjänster). Det var inte ovanligt att svenskamerikanska församlingar etablerades och de förde även kyrkböcker. Det mesta av detta material kan du få tillgång till hos Ancestry. Ett stort problem är att många av de tidiga emigranterna bytte namn som exempelvis Larsson blev Lawson och Nilsson blev Nelson vilket gör det väldigt svårt att identifiera dessa personer. Hur svårt eller enkelt det är att hitta svenskättlingar i USA beror mycket på när de emigrerade, på 1800-talet eller i början av 1900-talet, och var de bosatte sig.

Kontakt

När du väl hittar en släkting är det dags att fördjupa din släktforskning genom att etablera kontakt. Det är rekommenderat att göra första kontakten med ett vanligt brev så att du kan presentera dig själv och av vilken anledning du skickar brevet. I vår digitala ålder är det frestande att skicka ett e-post meddelande eller ringa men det är inte rekommenderat. Vid ett positivt mottagande från dina släktingar i USA kan en fin vänskap växa från bägge sidor av Atlanten.