Publicerad den

Det sitter i dörrarna

I programmet ”Det sitter i väggarna” får vi följa programledarna när de undersöker historien bakom många av de större gårdar som finns runt om i Sverige, men visste du att du även kan få ut mycket av husets historia genom att titta på dörrarna?

Majoriteten av alla innerdörrar är tillverkade i trä och eftersom trä är ett hållbart material som kan stå sig genom århundraden är det inte helt ovanligt att det är just originaldörrarna du har i ditt hem eller i din stuga. Om du inte vet hur gammalt ditt hus är kan du alltså åldersbestämma och därmed också släktforska genom att titta på dörrarna. Detta kräver dock att du har originaldörrar.

1700-talet – En dörr från 1700-talet kännetecknas främst av sina mått. Dörrarna är låga i förhållande till bredden och har en hög tröskel.

1800-talet – Under 1800-talet blev det populärt med halvfranska innerdörrar med hyvlat ramträ. Speglar var även förekommande.

1900-talet – Dessa dörrar kännetecknas av sina påspikade lister, speglar eller glasrutor. Dörrarna var främst tillverkade i plywood.