Publicerad den

Program att använda

Idag finns det olika släktforskningsprogram online som gör det lätt både att komma igång med din släktforskning och att strukturera upp den information du får tag på under resans gång. Innan du sätter igång med släktforskningen kan det vara klokt att titta närmare på de olika alternativ som finns, eftersom det inte alltid är så lätt att flytta information mellan programmen.

Olika funktioner

Bland de släktforskningsprogram du kan välja mellan finns det olika funktioner som kan ha betydelse och underlätta vid din släktforskning. En funktion kan vara att det automatiskt byggs upp ett släktträd, som gör att det går att få en överblick över de olika grenarna i din släkt. Att ha släktträdet digitalt gör att det är mycket enklare att lägga till information eller göra ändringar än om du har ditt träd uppritat på papper. Det kan också finnas möjlighet att titta på andra användares träd, vilket framför allt kan vara intressant om det finns personer i din släkt som är med i deras träd. Då kan du hämta den information någon annan letat upp istället för att behöva göra allt själv. Det kan även gå att kontakta andra användare genom att skicka meddelanden, vilket kan vara till hjälp på olika sätt. Andra funktioner som kan finnas kan vara till exempel att du direkt i programmet kan titta i kyrkoböcker och databaser där det finns information som du kan behöva under släktforskningen.

Vad är viktigt för dig?

Innan du väljer vilket program du ska använda dig av kan det vara bra att tänka på vad det egentligen är du behöver och önskar dig av ett program. Lockar de sociala funktionerna, eller tänker du att du kommer vara inloggad såpass sällan att de mest känns som något stressande? Har du redan ett släktträd att bygga vidare på, eller vill du ha ett program som kan hjälpa dig att skapa ett? Och vad har du råd med för kostnad? Utifrån vad du kommer fram till kan du välja det program som passar dig bäst.

Att testa gratis

Det är vanligt att få möjlighet att testa program gratis under en period, eller att få kraftigt nedsatt pris i början. Att använda dig av den sortens erbjudande kan vara ett bra sätt att lära känna olika program och se vilka som verkar bäst för just dig.