Publicerad den

Släktforskning på bibliotek

Om det känns svårt att komma igång med släktforskningen kan ett alternativ vara att ta hjälp av någon som är erfaren och som gärna hjälper till så att du kommer igång. På många bibliotek finns det släktforskare någon dag per vecka eller månad, som kan visa hur du ska göra för att hitta den information du behöver och hur olika program fungerar.

Hitta ditt bibliotek

Libris, som är det nationella bibliotekssystemet, finns det en databas där du kan leta bland alla bibliotek som finns i Sverige och hitta ett som finns i närheten av dig. Känns det komplicerat att använda den metoden kan du helt enkelt söka efter bibliotek på nätet, förmodligen kommer du att hitta ditt närmaste bibliotek även med en sådan sökning.

Finns det släktforskningshjälp?

Hur vet du då om det finns släktforskare på biblioteket och när de är där? På bibliotekets hemsida brukar det gå att hitta information om det. Där kan det också stå om du till exempel behöver anmäla dig i förväg för att vara med. Det kan finnas ett begränsat antal datorer eller något annat som gör att de behöver veta om du ska komma. Ett annat alternativ är att gå in på biblioteket och fråga i informationsdisken. Då kan du få aktuell information om vad som ordnas på just det biblioteket. Finns det inga släktforskare som kommer dit kanske de vet om det finns på något bibliotek i grannkommunerna.

Släktforska hemifrån

Tidigare har det varit i stort sett nödvändigt att släktforska på bibliotek för att kunna få tillgång till kyrkoböcker, mikrofilmer och databaser med den information du kan behöva få tag på. Idag är det inte längre så, utan i stort sett allt finns digitaliserat och går att nå hemifrån, om du har en dator som är uppkopplad. Vill du få fördjupad information är bibliotek däremot fortfarande en bra plats. Där kan det till exempel finnas böcker om lokalhistoria, så att du kan få en bättre bild av hur det sett ut i dina trakter historiskt och hur det varit att leva där. På det sättet kan dina släktingars liv bli lättare att föreställa dig och se framför dig. Även om mycket går att hitta på nätet är det fortfarande inte allt som finns där.