Publicerad den

DNA

Släktforskning med DNA är en ny teknik som på många sätt är annorlunda än traditionell släktforskning. Att kombinera de två olika metoderna kan ge dig ett extra bra resultat.

Hur fungerar släktforskning med DNA?

Vill du släktforska med hjälp av DNA behöver du göra ett DNA-test. Det finns särskilda företag som är inriktade på DNA för släktforskning och du registrerar dig helt enkelt hos någon av de tjänster som finns och beställer hem ett kit för DNA-test. Du utför testet själv, det kan vara till exempel att du ska skrapa med en tops på insidan av kinden. Sedan skickar du in det och väntar på ditt resultat. När företaget du anlitat hunnit analysera ditt DNA-test får du resultatet i deras app eller på deras hemsida. Då kan du få reda på till exempel vilken del av världen dina förfäder kommit ifrån. Det kan också vara möjligt att få kontakt med andra användare som du är släkt med, även om det är på väldigt långt håll.

Unika möjligheter

DNA innebär andra möjligheter än traditionell släktforskning. Med DNA kan du få reda på bland annat om dina föräldrar verkligen är dina biologiska föräldrar och det finns en chans att få kontakt med avlägsna och idag levande släktingar. Ibland kan även närmare släktingar dyka upp, som ett halvsyskon du inte visste fanns. Det här är saker som inte är lika lätta att hitta genom traditionell släktforskning, även om det är möjligt. Det riktigt unika är analysen som visar släktens härkomst, eftersom den bygger på en helhetsbild och släktled som ligger så långt tillbaka att det kan vara omöjligt att kartlägga hur noga du än läser i kyrkoböcker eller i andra dokument. De dokument som finns sträcker sig trots allt bara några hundra år tillbaka i tiden.