Publicerad den

Vem tror du att du är?

Ett sätt att hitta inspiration till din släktforskning är att ta del av andras sökande efter sin historia. Det går att göra på forum på nätet, men det går också att sjunka ner i TV-soffan och ta del av en välproducerad skildring av släktforskning. En av anledningarna till att intresset för släktforskning ökat är just att flera populära tv-produktioner skapats, där släktforskning står i fokus. Bland de här programmen finns Vem tror du att du är?

Programmets upplägg

I det här programmet får tittaren följa kända personer som med skickliga släktforskares hjälp får reda på mer om släktens historia. Stunder i arkiv där de tillsammans med släktforskare tittar i gamla kyrkoböcker varvas med besök på platser där släktingarna levt. Det gör att det både blir möjligt att få en bild av de sammanhang där släkten levt och ger en inblick i hur släktforskning går till.

Byte av kanal

2009-2016 sändes Vem tror du att du är på Sveriges Television, på SVT1. Efter det blev det en paus och många trodde att det inte skulle komma fler avsnitt av programmet. Men 2021 började det sändas igen, men nu på Kanal 5 och Discovery+.

Vem har varit med?

När Sveriges Television sände programmet ägnades ett avsnitt helt och hållet åt en kändis, medan upplägget efter att Kanal 5 och Discovery+ tagit över programmet har ändrats så tittaren får följa flera kända personer parallellt. Varje säsong har innehållit mellan fem och åtta personer. I den senaste säsongen deltog bland annat Felix Herngren, Carolina Gynning och Johan Ulveson. Under säsongerna på Sveriges Television var några av de medverkande Helena Bergström, Magnus Härenstam, Dogge Doggelito, Liza Marklund, Lill-Babs, Rikard Wolff, Lasse Åberg, Mia Skäringer och Thomas Ravelli.